Včelí vosk vytváří včela dělnice ve voskotvorné žláze, které má umístěné na článcích zadečku (tergit). Včelí královna a trubci tyto žlázy nemají. Vzniklé voskové šupinky  jsou velké asi 1 mm a váží okolo 0,8 mg. Na 1kg je zapotřebí 1,25 milionu šupinek. Energii potřebnou k tvoření voskových šupinek získávají včely z medu. Na 1kg včelího vosku spotřebují včely přibližně 2,8 kg medu.

  Včely využívají vosk ke stavění včelího díla, tzv. plástů. Včelí plást se skládá z buněk ve tvaru pravidelných šestiúhelníků. Včely k tomuto tvaru dospěly během evoluce jakožto nejdokonalejšímu tvaru, umožnující vysokou pevnost a hlavně dokonalé využití prostoru. Včelí vosk je velmi složitá směs uhlovodíků, esterů, sterolů, přirodních barviv a aromat. Včelí vosk má na rozdíl od parafínu získaného z ropy mnohem příjemnější vůni při hoření.

  Taková zvláštnost, včely bezpečně rozeznají vlastní včelí a ropný vosk. Pokud by jste včelám podstrčili například umělý vosk ze svíček do úlu, včely ho vykoušou a doslova vyházejí z úlu. Samy tedy dobře vědí, co je pro ně nejlepší.

 

Využití včelího vosku

  Včelaři používají vosk nejčastěji k výrobě mezistěn, což je vlastně tenký list vosku vylisovaný na speciálním stroji. Na listu jsou lisem předznačeny dna buněk, které si včela sama dostaví do požadované výšky. Mezistěny se umísťují do dřevěného rámku, nejčastěji z lipového dřeva, který včelař vkládá do úlu.

 

Svíčky  

  

  Včelí vosk se samozřejmě od nepaměti využívá při výrobě svíček. Světlo patří k nejzákladnějším potřebám a je doloženo, že okolo roku 160 n. l.se používaly voskové svíce v Římské říši. Svíčky si můžete jednoduše vyrobit i sami, potřebujete pouze mezsitěny ze včelího vosku a knot. Potřebné se dá koupit například v obchodech pro včelaře či na internetu. Vosková mezistěna se lehce nahřeje a omotá kolem knotu. Svíčky se dále vyrábějí odléváním do forem nebo ponořováním, kdy se knot opakovaně vkládá do rozpuštěného vosku.

 

V potravinářství

  Včelí vosk se v potravinářství využívá jako povolený potravinový doplněk s označením E901, nejčastěji jako leštidlo čokoládových figurek, bonbónů či jako výborný prostředek k vymazávaní plechů při pečení, skvěle nahradí oblíbený pečící papír. Včelí vosk se také žvýká. Oblíbená jsou víčka medových plástů, která včelař při vytáčení seřezává. Včelař si vychutnává skvělou medovou chuť a vosk zároveň vyčistí zuby. Vosk se samozřejmě nakonec vyplivne, pokud by však vosk pozřel, vůbec nic se nestane. Žvýkání voskových víček s medem pomáhá při zánětech horních cest dýchacích a senné rýmě.

 

Ve farmacii, kosmetice a ostatních

  Používá se při výrobě emulzí, balzámů, gelu, kapslí, rtěnek, řasenek a přípravků pro péči o vlasy. Bývá součástí krémů proti akné, krémů na ruce a obličej.

  Dále bývá součástí leštidel a politur na nábytek, ve štěpařských voscích, jako impregnace na kůži, jako tmel na kámen a mnoho dalších.

 

Co možná víte

  Příběh Daidala a Ikara se starých řeckých pověstí vypovídá o snaze Daidala uprchnout pomocí křídel slepených včelím voskem. Bohužel jeho syn Ikaros nevěděl co víme my včelaři a to, že včelí vosk se taví při teplotě 62 stupňů celsia. Ve chvíli kdy nedodržel doporučenou letovou výšku, křídla se mu žárem slunce rozpadla.